Autor: 021.rs

Novi Sad
07.03.2024.
09:33 > 11:55
Centar za socijalni rad Novog Sada oglasio se o slučaju Ane Mihaljice, kojoj su oduzeta deca, zbog čega se prošle srede protestovalo ispred ove ustanove.
  • .

    09.03.2024 12:52
    .
    To sto doticna ide u crkvu nema nikakve veze sa njenim roditeljstvom. Izvadite glavu iz telefona i zabite je u knjigu pa vam mozda malo jasnije bude!
  • Milunović svetislav

    09.03.2024 12:45
    Milun
    Puna podrška za radnike Centra.Uvek zaboli činjenica da prizemni interesi pokrenu rulju da skida glave onima koji jedini brinu o društvenoj margini. Ovo je preslikan scenarijo iz Blaca. Epilog ,,empatije” izmanipulisane mase je: smenjen direktor, ostvaren najprizemniji interes otganizatora halabuke, deca brinu o invalidnoj babi koja ceo život ništa nije radila već živela natertdržave. Gde je tu najbolji interes dece, stručnjaci iz politike, advokature i razularene mase?
  • Jasmina

    09.03.2024 07:32
    Nisam Bot
    Slucaj gde se "Otac"zdusno bori protiv majke samo,da bi njemu pripala deca!?Pa,da li ste se upitali nekada,zbog cega?!Evo,razloga!Socijalna pomoc.Majku proglase svakakvom samo da bi deca pripala ocu!Socijalne sluzbe retko rade svoj posao valjano!Retko
  • Dragana

    09.03.2024 01:24
    ?!
    Odakle ovoliko stručnjaka koji pišu sve ove komentare?!
    Ženu znam iz crkve.Svake nedelje je dovodila decu na Svetu Liturgiju u Sabornu..Zajedno su celivali ikone,malenog bi uvek podigla,a i redovno su se svo četvoro pričešćivali.Taj prizor me je uvek oduševljavao i zato sam ih i zapamtila!
    Vaspitanje je PRIČEST,kažu Sveti Oci,a vaše botovanje je podmetačina zloga.
    Ko brine o onoj musavoj deci koja prose?Gde je tu Vaša odgovornost???
  • Podbara

    08.03.2024 16:02
    Naravno da deca treba da idu u vrtić, pogotovo posle četvrte godine im je obavezna socijalizacija i priprema za školu u predškolskom programu, nevezano za to ko su im roditelji i da li rade ili ne. Ili na crno ili su prijavljeni.
  • X

    08.03.2024 08:44
    Мајка је студент, корисник социјалне помоћи (ако сам добро разумела), што се исто рачуна при упису деце у вртић.
    Предшколска установа је у обавези (као и родитељ) да прими дете узраста пред полазак у школу - углавном то буде на полудневни боравак у трајању од четири сата.
    На страну све, ЦЗСР, и поред притисака јавности, није требао износити у медије детаље случаја. То је професионална тајна - иако нису објавили имена сви знају о коме се ради.
  • Branka

    08.03.2024 05:15
    Jedan komentator rece da su deca trebala ici u vrtic. Zar se moze dobiti vrtic ako roditelji nisu u radnom odnosu?
  • Nina

    07.03.2024 22:10
    Čim ovi iz Ivermektin/Nestorović viber grupa nešto napadaju to znači sa moram da budem uz CZSR.
  • Spasite decu

    07.03.2024 21:42
    CSR ima pravo da oduzme decu nesavesnim roditeljima. Da se nešto deci desilo u požaru ili da su navukli tešku bolest zbog nebrige, opet bi CSR bio prozvan, "gde je centar, što niste oduzeli decu". Danas su svi stručnjaci za sve a znamo da svaka priča ima dve strane. Na kraju, onaj ko nije radio u CSR ne zna šta su muke i stres, kad gledate decu koju treba odvesti a nisu kriva za to što im se dešava. Podrška radnicima CSR.
  • TsiBB

    07.03.2024 21:17
    @Hej
    Centar nije pomenuo imena majke ili dece, za razliku od advokata majke. A advokat je posebna priča, tvrdi da se deca po sudskoj presudi moraju vratiti majci? Onda neko čini krivično delo odgovorni u CSR jer ne vraćaju decu ili advokat namerno obmanjuje javnost.
  • TsiBB

    07.03.2024 21:06
    @Tina
    "Zatim je po službenoj dužnosti pokrenut postupak korektivnog nadzora nad roditeljstvom, koji je majka odbila da potpiše, zbog čega stručni tim nije imao osnov da vrati decu u porodično okruženje."
    Pogrešili ste adresu za proteste! Trebalo je da protestvujete ispred majke kako bi potpisala korektivni nadzor i deca bi joj bila vraćena pod uslovom da deca idu u vrtić, kod pedijatra....
  • Sonja

    07.03.2024 20:25
    Ima nade
    Upoznala sam Jelenu Zoric na jednom stručnom skupu.Mogu samo da kažem da dugi niz godina nisam srela nekoga iz sistema socijalne zaštite ko ima toliko znanja, profesionalnosti i ljudskosti.Apsolutno verujem u zakonitost odluke i dobru procenu Csr N Sad,kolege podrška,a policija i tužilaštvo da rade svoj posao!
  • Ceca

    07.03.2024 18:47
    Ne mogu da verujem!
    Centar konačno izađe u javnost kako bi narodu bilo jasno šta se desilo, kako bi sačuvao svoje radnike, objasni šta i kako je bilo, a sve je po svemu sudeći rađeno po zakonu i nekima i dalje nije jasno. Pojedinci sa komentarima zašto joj nije dat novac, sram vas bilo. Nije bila u stanju da dovede kuću u red i okupa decu, ali novac bi je baš promenio. Ne mogu da verujem kako ljudi ne uključuju mozak i šta čitam!
  • Adri

    07.03.2024 18:45
    Prava dece
    Nažalost, pouzdano tvrdim da su deca dugi niz godina bila zanemarena i zapuštena. "Majka" je, ostvarila socijalnu pomoć a deca nisu išla u vrtić, i pored činjenice da je besplatan. Zašto jedna (nezaposlena) majka, u teškoj finansiskoj situaciji, ne bi vodila decu u vrtić, i time im obezbedila nužnu socijalizaciju i redovne obroke? Da nije iz lenjosti ili bolesti? Da vaspitačice ne bi reagovale na stepen zapuštenosti i to prijavile po službenoj dužnosti?....
    Spasite decu, možda bolje od majke?
    Puna podrška CSR!
  • Lazni advokati

    07.03.2024 17:50
    Trebalo je samo da objave sliku stana, u kojem je svaki milimetar zatrpan djubretom! Mi komsije znamo kakav je taj stan, samo da su pokazali njenim advokatima slike i pitali da li bi svoju decu pustili u tu deponiju? Ili oni to vec znaju, a koriste majku za svoje svrhe. Majka licno navlaci to djubre u stan, kako onda moze adekvatno da brine o troje male dece koje izlaze takvom zivotu????
  • .

    07.03.2024 17:22
    .
    Pogledajte snimak pa komentarisite!!!
  • Kijop

    07.03.2024 15:47
    Oduzeli nezakonito decu, sud presudio da su ih oduzeli nezakonito i da deca moraju biti vracena, ali policija nece da reaguje na sudsku presudu, dok nazadnjacki botovi podrzavaju otimanje dece. Za nazadnjacki kartel deca vrede manje od iznosenih patika.
  • Marko

    07.03.2024 13:58
    Nista nije gotovo
    Koliko botova je angazovano da se opravda nezakonje u ovoj zemlji to je strasno, sutra ce i vama uzeti dete iz tamo nekog razloga. Sramota
  • Milica

    07.03.2024 12:44
    Javnost na zalost po zakonu ne sme da zna sve informacije ali kada bi znali ostali bi zgrozeni (narocito situacijom koja je zatecena u stanu po dolasku vatrogasaca). Kada se ovako nesto dogodi, drvlje i kamenje. Kada se ovako nesto ne sazna i deca napune 13-15 godina i krenu da pale ljude i pljackaju prodavnice, onda "gde su institucije i zasto niko nije reagovao". Ovim narodom je vrlo lako manipulisati i dovoljna je jedna FB grupa da krene linc. A ovi sto obmanjuju javnost i iznose neistine, znaju da zbog toga nikada nece odgovarati pa zato i rade to.
  • uh

    07.03.2024 12:11
    Ovi napujdani moroni sto hoce da lincuju radnike centra, su ista gomila morona koji bi se pojavili deset godina kasnije, kad ova zapustena deca stasaju u maloletne delikvente, da opet lincuju radnike centra sto nisu uradili nista sa roditeljima na vreme.
  • Režiser

    07.03.2024 11:48
    Svi u glumce
    Majka je dobra glumica. Uspela da ove naivne građane sve uvuče u predstavu. Predstava je ovom objavom završena. Hvala Centru za socijalni rad!
  • Sova

    07.03.2024 11:22
    Bla bla bla . A nisu hteli da pričaju sa njenim advokatom. Nesavesni radnici , pogotovu u toj službi.
  • NN

    07.03.2024 11:03
    protest
    Zbog čega učesnici protesta zapravo protestuju i šta žele? Da se deca vrate majci koja ih je zanemarivala u svemu gde se deca mogu zanemarivati, da to i nastavi, adeci kako bude? Samo nasilja nije bilo, kao da sve ovo kako je s decom potupano nije bilo nasilje!
    Učesnicima protesta smeta? Što su deca spasena takvog zanemarivanja i nepažnje? Zaista neobično!
  • Uncas

    07.03.2024 10:53
    Imao pre 7-8 godina borbu sa CSR zbog iste stvari od strane majke(bivše supruge) ,ka deci kojoj je tada bila staratelj...Više puta im slao dopise,posećivali je radnici CSR,i sve bez rezultata...tek nakon 2 godine na reakciju policije, CSR konačno reaguje i decu premešta kod mene,gde su sigurne i pravilno zbrinute do danas...A "majka" ne ostvaruje nikakav kontakt sa decom,živi svoj život sa partnerom...Msm da CSR ni u ovom slučaju nije reagovao na "prvu loptu" nego je očigledno ta situacija praćena duži period,mnogo toga se u CSR promenilo na bolje imenovanjem Jelene Zorić na mestu direktorice...A ima svakakvih "roditelja" bez obzira na pol ,budite svesni da je to tako ,nažalost!
  • Soc.radnik van CSR

    07.03.2024 10:51
    činjenice II
    Složiću se sa #Ja da propusti u Centrima po celoj Srbiji postoje ne ulazeći u razloge, jer je to druga tema. Po svemu sudeći postupanje nadležnog CSR je bilo u skladu sa zakonom i u svrhu zaštite konkretne dece. Ne vidim kršenje zakona. Ono što moram da kažem je da je ovo na neki način opomena kolegama da u svim pričama (predmetima) malo više povedu računa, jer su to ipak nečiji životi, dece i roditelja. Znam da će osuti paljbu po meni kako vode računa, a sami znaju da to ne rade svi, ni u CSR Novi Sad. Zbog takvih se oni koji vode računa stavljaju u isti koš, distancirajmo se od njih prijavljivanjem, profesionalnim sukobljavanjem, reagovanjem na bilo koji način.
    I na kraju, moje građansko pitanje, zašto je problem da se mami oduzmu deca, a nije problem kada se tati oduzmu deca? Zar roditelji nisu ravnopravni? I još važnije, zar deca nisu ravnopravna? A svakodnevno imamo priliku da vidimo da se deca, u postupcima razvoda razdvajaju od, najčešće (69%) od oca (i 11% od majke). Ili su neki ravnopravniji od drugih… Razmislimo kada sledeći put izađemo sa svojim stavovima u bilo koju javnost!
  • Novosadjanin

    07.03.2024 10:46
    Strasno
    Ocigledno da je sve sprovedeno kako treba… Zasto
    pvi protestvuju i ko su..
  • Soc.radnik van CSR

    07.03.2024 10:44
    činjenice
    Najteže objasniti javnosti zašto se na neki način postupa u CSR jeste kada su u pitanju (određena) deca. Po zakonima smo svi, i građani, u obavezi da štitimo prava dece i svako iznošenje u javnost informacije o deci direktno toj deci šteti - zato. Kao što dlan ima dve strane koje ne možemo videti (bez ogledala) istovremeno tako i zlostavljanje dece ne možemo videti na isti način. Građani (nedovoljno upućeni) "vide" da ih sistem zlostavlja, a stručnjaci (namerno napominjem stručnjaci, jer nisu svi iz CSR ili sistema socijalne zaštite) vide apsolutne znake zlostavljanja. I u pravnom i u faktičkom smislu je i zanemarivanje ili zapuštanje deteta, zlostavljanje deteta. Dete ne može da dostigne stepen razvoja koje bi trebalo i moglo u slučaju da nije zanemareno, to je najjednostavnije objašnjenje.
    Povezivanje neke priče sa drugim pričama koje su na nivou teorija zavere nas uvodi u drugu dimenziju. Bilo koji „slučaj“ (ne volim da koristim termine slučaj ili predmet jer smo ljudi sa svojim pričama) koji se dešava u celoj Srbiji, a posebno u većim sistemima socijalne zaštite kao što je Novi Sad, ne može da prođe ispod radara i priče poput prodaje dece u inostranstvo, za organe ili šta već, su zaista u domenu naučne fantastike.
    Nastavak u sledećem komentaru...
  • Doda

    07.03.2024 10:26
    Centar za socijalni rad je apsolutno u pravu.
  • Hej

    07.03.2024 10:22
    Imate li nekog pravnika u tom CSRu? Da vam objasni da su svi postupci sa maloletnicima zatvoreni za javnost?
  • Lanmi

    07.03.2024 10:16
    Do direktorke je
    Nova direktorka CSR u Novom Sadu je bila odgovorni stručni radnik, nije u svom radnom veku pristajala na nepoštene kompromise. Iako generalno imam dosta loše mišljenje i iskustvo sa CSR kao institucijom, dajem im sada punu podršku da rade ono što jeste njihov posao. U ovom slučaju dajem punu podršku CSR, a majci savetujem da promeni advokata. CSR ima i video i fotografsku dokumentaciju o zatečenom stanju u stanu, koje nema veze sa požarom i neće to promeniti nikakve demonstracije ili provlačenje sopstvene dece kroz opskurnost društvenih mreža na internetu. To što majka i advokat stalno iznose puna imena dece javno nije uopšte potrebno nikome.
  • Dax

    07.03.2024 10:10
    Nažalost danas svako ima decu
    Bravo za Centar. Nažalost ima puno ovakvih slučajeva..jadna deca.
  • Tina

    07.03.2024 10:09
    Vratite decu majci
    Svi na protest u petak!
  • Новосађанин

    07.03.2024 10:01
    Па што не помогнете мајци новчано да обезбеди услове за ту децу, већ их одузимате? Bидимо се на протесту!
  • Podbarac

    07.03.2024 10:00
    Jeeel
    Najlakše je oduzeti decu i reći kako rade , treba prvo pomoći pa tek onda ići korak dalje , sramota koga sve plaćamo.
  • Ja

    07.03.2024 09:52
    Verovatno jedini predmet koji su izgleda valjano odradili u “zilion” godina. Majka da obezbedi adekvatne uslove za decu i vrati ih. Zar je to toliko tesko?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna